Tip 1 – Toiletpapier

Wat te doen?

Schaf 1 van deze toilet-rollen aan: The Good Roll, Satino Black, 100% Eco, Who Gives a Crap of The Cheeky Panda voor gemiddeld maar € 1,47 meer p/maand en bespaar alleen al ongeveer 384 bomen. De verduurzaamde toilet-rollen hebben veel voordelen; gerecycled papier, verminderde luchtvervuiling, opbrengt gaat deels naar een goed doel, ethisch verantwoorder, verbruiken minder water, werken zonder chemicaliën, schaat de natuur niet, biologisch, verminderd ontbossing.

Volgens CWS zijn er zo’n 384 bomen nodig om 1 iemand gedurende zijn hele leven van toiletpapier te voorzien… Dat zijn er erg veel, zou dit niet duurzamer kunnen?

Schokkende gegevens

Gemiddeld gebruiken we in Nederland 57 velletjes toiletpapier per dag, jaarlijks komt je dan uit op 20.805 velletjes. Als we dat toch is kunnen verminderen zou dat erg mooi zijn of zijn er nog andere oplossingen voor dit probleem? We weten nu hoeveel toilet papier we verbruiken, maar hoeveel kost het nou om 1 toiletrol te maken? Voor één rol is 140 liter water, 1,3 kWh (gelijk aan ongeveer anderhalf uur stofzuigen) en 0,7 kg hout nodig.

Wat kan jij doen?

Gerecycled toiletpapier zou al erg helpen. Helaas kan toiletpapier niet hergebruikt worden, terwijl (oud) papier tot wel 6 keer hergebruikt kan worden. Vandaar gerecycled toiletpapier. Dit is al een hele mooie stap, want gerecycled toiletpapier veroorzaakt maar liefst 74% minder luchtvervuiling. Maar dan zijn we er nog niet want toiletpapier word vaak gebleekt met chemicaliën, dit willen we het liefst ook voorkomen. Let daarom goed op milieulabels bij het aanschaffen.

Beste opties volgens voor de wereld van morgen, zijn:

1. The Good Roll – vanaf €0,78 per rol

Dit Nederlandse merk is niet alleen bekend van hun boomvriendelijke toiletrollen, maar ook van hun maatschappelijke missie. The Good Roll investeert namelijk de helft van hun nettowinst in stichting Simavi, die zorgen voor de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden.

Rollen van The Good Roll zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal (met FSC Recycled keurmerk) en zijn vrij van kleur- en geurstoffen. De toiletrollen zijn (inclusief vrolijke verpakking!) online én in de lokale supermarkt te koop (check de dichtstbijzijnde via de website). Vanaf €3,50 voor 4 rollen of €18,94 voor 24 stuks. Als het bevalt, kun je meteen een abonnement afsluiten om deze ‘goede rollen’ elke paar weken op de deurmat te krijgen.

2. Satino Black – vanaf €0,69 per rol

Het Nederlandse Satino Black is het enige merk ter wereld dat toiletpapier verkoopt met een Cradle to Cradle®-certificering. Voor dit certificaat is het toiletpapier getest op vijf kenmerken: veiligheid van materialen, recycling, hernieuwbare energie en management van CO₂-emissies, waterbeleid en sociale verantwoordelijkheid.

Satino Black toiletpapier is gemaakt van gerecycled kantoormateriaal, zonder chemicaliën en is ontworpen om snel en biologisch af te breken zonder de natuur te schaden. Ze richten zich vooral op de zakelijke markt, dus je kunt Satino Black alleen in grote oplagen online bestellen. Voor €27,70 bestel je een pak van veertig rollen, makkelijk via de website.

3. 100% Eco – vanaf €0,89 per rol 

Ook 100% Eco gebruikt gerecycled afvalmateriaal uit kantoren om hun toiletpapier mee te maken. Ze kenmerken zich door hun openheid over het productieproces, waar zij elke schakel zo duurzaam mogelijk proberen te maken. Zo voorzien ze in hun eigen grondstoffen, beheren ze zelf het gehele recycleproces en besparen ze energie, water en luchtvervuiling waar mogelijk.

Daarnaast zit er twee keer zo veel meter papier op de rollen toiletpapier van 100% Eco en gaan ze dus twee keer langer mee dan een normale rol toiletpapier. 100% Eco toiletpapier kun je per 18, 48 of 80 rollen bestellen via de website of halen in de winkel bij Ekoplaza. Een doos met 18 rollen kost je €16,00. Zonder vrolijke verpakking, maar nog steeds even duurzaam.

4. Who Gives a Crap – vanaf €0,92 per rol

Het Australische Who Gives a Crap is weer een mooi voorbeeld van een merk dat niet alleen duurzame producten maakt, maar ook een grote maatschappelijke impact wil maken. Zo werken ze samen met goede doelen als WaterAid om de helft van hun winst te investeren in sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden.

De toiletrollen zijn niét gemaakt met inkt, kleur- of geurstoffen maar wél van gerecyclede boeken en kantoorpapier. Plus twee keer zo veel velletjes op een rol als een normale rol toiletpapier, dus ze gaan lekker lang mee! Het nadeel: Who Gives a Crap produceert hun toiletpapier in China, dus het transport naar Nederland is niet erg duurzaam. De toiletrollen in een vrolijk jasje bestel je via de website per 24 (€30) of 48 stuks (€44).

5. The Cheeky Panda – vanaf €0,82 per rol

Bij The Cheeky Panda komen er helemaal geen bomen aan te pas in het productieproces. In plaats van hout gebruiken zij namelijk bamboe om hun toiletrollen mee te maken. Bamboe is niet alleen een duurzamere grondstof (het groeit sneller, produceert meer zuurstof en neemt meer CO2 op), maar is ook extra zacht voor je huid.

Er zijn ook geen chemicaliën nodig om bamboe tot toiletpapier om te toveren. De bamboe van The Cheeky Panda wordt opgehaald in Zuidoost-China, dus is helaas wel iets langer onderweg (en dat levert weer extra uitstoot op). Bij Ekoplaza koop je 4 rollen van The Cheeky Panda voor €3,29.

Dit lijken mij genoeg redenen om een van deze 5 opties aan te schaffen!

Bronnen:

https://www.cws.com/nl-NL/nieuws/duurzaam-toiletpapier-impact-op-het-milieu-verminderen

https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/5x-duurzaam-toiletpapier

https://www.bnnvara.nl/groenlicht/artikelen/nieuw-wc-papier-wordt-fietspad

Geef een reactie