Hoeveel geld kan je besparen op stroomvreters?

Hoeveel geld kan je besparen op stroomvreters? Dat is een goeie vraag. Wij hebben het voor je uitgezocht en wij zijn tot een paar heftige conclusies gekomen.

Er kan veel worden bespaart op je energiekosten, maar moet je nou naar kijken en hoeveel kan je dan besparen? Vergeet ook niet dat onnodig hoog elektriciteitsverbruik ook zorgt voor onnodige klimaatimpact.

Veel mogelijkheden!

Er zijn heel veel mogelijkheden om energiekosten te besparen. Denk bijvoorbeeld aan je: verlichting, wasmachine, verwarming, computer, koelkast etc etc… Je kan dus op heel veel verschillende vlakken je energiekosten aanpakken. Maar waar begin je nou?

Stroomvreters

Stroomvreters zijn apparaten die een groot aandeel hebben in de stroomkosten op jouw energierekening. Het is dus handig om te weten wat de stroomvreters in jouw huis zijn, zodra je dat weet kan je flink besparen op je energiekosten.

Wij zullen voor een paar grote stroomvreters op een rijtje zetten om voor jou een beeld te schetsen hoeveel je mogelijk zou kunnen besparen.

StroomvreterUitleg
Elektrische boilerEen elektrische boiler (groter dan 20 liter) verbruikt in een gemiddeld huishouden bijna 1.900 kWh per jaar; dat kost € 420 (prijspeil 2021).
Een zonneboiler is een alternatief voor de elektrische boiler. Lees meer hierover op Zonneboiler.
TuinvijverpompDe vermogens van vijverpompen lopen uiteen, afhankelijk van de capaciteit. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo’n pomp continu aan blijft staan, verbruikt hij 180 kWh per jaar (€ 40). Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo’n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1800 kWh per jaar (€ 400).
Tropisch aquariumHoeveel elektriciteit een gemiddeld tropisch aquarium thuis vraagt, hangt erg af van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en de vraag of het aquarium is afgedekt. Een flink tropisch aquarium met pomp kan 1000 kWh per jaar verbruiken (€ 220).
Elektrische kachelVooral elektrische kachels zonder thermostaat kunnen veel stroom verbruiken. Ze blijven namelijk de hele tijd dat ze aanstaan op vol vermogen werken. Kachels met thermostaat gebruiken een lager vermogen of gaan uit als de ruimte de gevraagde temperatuur heeft.
Stel dat je een elektrische kachel (1000 watt) zonder thermostaat 500 uur per jaar gebruikt, dan is het verbruik 500 kWh (€ 110). Bij 100 uur per jaar is dat 100 kWh (€ 20). Een veel zuiniger alternatief is een infraroodpaneel.
WaterbedDe hoeveelheid elektriciteit die nodig is om het water op temperatuur te houden varieert tussen verschillende typen waterbedden, maar is gemiddeld zo’n 750 kWh (€ 170).
Voor waterbeddeneigenaars is het vaak de grootste energieverbruiker in huis.
Pomp vloerverwarmingHeb je vloerverwarming met een wat oudere pomp, kijk dan of er een pompschakelaar tussen de pomp en het stopcontact zit. Zonder schakelaar draait de pomp voortdurend, mét schakelaar alleen als het nodig is. Een oude pomp zonder schakelaar gebruikt zo’n 570 kWh per jaar (€ 130), terwijl diezelfde pomp mét schakelaar maar zo’n 160 kWh per jaar gebruikt (€ 40). Dat scheelt 90 euro per jaar!
Een pompschakelaar kost rond de € 60. Dat bedrag heb je binnen een jaar terugverdiend. De schakelaar is makkelijk zelf te plaatsen, of vraag het de aan de monteur als die langskomt voor het jaarlijkse onderhoud van de cv-ketel.
Thuistap (beertender)De thuistap (ook wel beertender genoemd) gebruikt niet veel stroom als je deze alleen af en toe aanzet, voor een feestje bijvoorbeeld.
Maar als de tap voortdurend een vaatje bier koud houdt, loopt het stroomverbruik flink op. Bij sommige modellen tot meer dan 500 kWh per jaar (€ 110). Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van 3 moderne koelkasten!
Tweede koelkast / vriezerOude koelkasten of vriezers gebruiken aanzienlijk meer energie dan de nieuwe modellen. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt ongeveer 380 kWh per jaar, dat is zo’n € 85 per jaar.
Ter vergelijking: een nieuwe koelvriescombi met (het nieuwe) energielabel C verbruikt nog maar zo’n 160 kWh: zo’n € 35.
Kijk voor meer informatie op Koelkasten en vriezers.
AirconditionerAfhankelijk van het model en het energielabel, verbruikt een airco per jaar 160 tot 430 kWh, dat kost € 35 tot 95 aan stroom.
Een energiezuiniger en daardoor milieuvriendelijker alternatief voor verkoeling is de ventilator. Deze koelt de lucht niet, maar zorgt voor luchtstroom waardoor de gevoelstemperatuur 2 tot 3 graden daalt. Een ventilator gebruikt maar zo’n 15 kWh aan stroom per jaar (€ 3).
Groot televisieschermVooral het formaat van het televisiescherm zorgt voor stroomverbruik. Verder hangt het stroomverbruik af van het type scherm, het contrast en de helderheid. Een groot plasmascherm verbruikt zo 485 kWh (€ 110) per jaar aan stroom, terwijl een kleinere led-televisie met jaarlijks 155 kWh (€ 35) aan elektriciteit toe kan. Lees meer op Televisie.
Volgens de cijfers van Milieu Centraal

Stiekeme stroomvreters

Stiekeme stroomvreters zijn apparaten waarvan je niet zou verwachten dat ze zoveel energie zouden verbruiken. Veel apparaten zoals je TV staan op stand-by. Je verwacht dus misschien niet dat ze zoveel energie verbruiken. Probeer daarom om zoveel mogelijk apparaten die wellicht op stand-by staan helemaal uit te zetten, of haal de stekker gewoon uit het stopcontact, dat kan natuurlijk ook! Een ander slim idee is misschien om de apparaten die op stand-by staan zoveel mogelijk op dezelfde groep of stekkerdoos aan te sluiten. Zo kunt u gemakkelijk alle stand-by apparaten (bijvoorbeeld rondom de tv) van de stroom afhalen. Met bijvoorbeeld de aan- en uitswitch.

ApparaatGemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar (kosten)
Amerikaanse koelkast400 kWh (€ 90)
Infraroodsauna420 kWh (€ 95)
Verlichting390 kWh (€ 90)
Keukenboiler290 kWh (€ 65)
Wasdroger290 kWh (€ 65)
Terrasverwarmer270 kWh (€ 60)
Vaatwasser240 kWh (€ 55)
Kookplaat200 kWh (€ 45)
Dit zijn ongeveer de kosten per jaar, bij gemiddeld gebruik en elektriciteitsprijs van 22 cent per kWh (prijspeil 2021). Volgens de cijfers van Milieu Centraal

Tips om stroomvreters te vermijden

  1. Vervang de verouderde apparaten. Door de verbeterde technologie zijn nieuwe apparaten vaak energiezuiniger. Helaas kost dit vaak wel veel fossiele brandstoffen en grondstoffen. Koop vandaar wellicht een tweedehands of een refurbished product.
  2. Ben je van plan een oud apparaat te vervangen of ben je gewoon opzoek naar een nieuw apparaat? let dan altijd op het energielabel.
  3. Opzoek naar een nieuw apparaat? Let goed op het vermogen. Het vermogen is aan gegeven met de letter: W, of met het woord: Watt. Onnodig hoog vermogen zorgt voor onnodig veel elektriciteitsverbruik en dus onnodige klimaatimpact en kosten.
  4. Sommige apparaten werken niet de hele tijd op vol vermogen. Dit maak het misschien moeilijk om het verbruik in te schatten van het apparaat. Met bijvoorbeeld een losse energiemeter kun je het verbruik in kilowattuur (kWh) precies meten.

Zoek hier duurzamere producten: Duurzaamthuis.

Geef een reactie