Wat is duurzame energie?

Vandaag gaan we deze vraag behandelen: Wat is duurzame energie? Laten we beginnen!

Duurzame energie

Ik haal uit het bovenstaande woord twee verschillende woorden. Duurzaam en energie, laten we die eerst is los van elkaar uitleggen.

Duurzaamheid = Volgens de Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling: “ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Dat klink misschien nog een beetje vaag, maar wat ze bedoelen te zeggen is dat, de behoefte die wij hebben zoals bijvoorbeeld papier om op te schrijven, mag niet de behoefte aan bijvoorbeeld bomen van toekomstige generaties in gevaar brengen. (Papier komt van bomen, dus als wij alle bomen kappen voor papier hebben de toekomstige generaties geen bomen meer terwijl ze die misschien wel willen).

Energie = Ten eerste een heel breed begrip. Je kunt namelijk ook zeggen, als ik wil wandelen heb ik wel energie nodig, maar we gaan het nu over een andere energie hebben. Namelijk over de energie die je nodig hebt om een lamp mee aan te zetten. Dat soort energie kan je op veel manieren maken. Denk bijvoorbeeld aan wind energie of verbranding van Aardgas. We kunnen energie op 2 manieren verkrijgen, namelijk door fossiele brandstoffen of hernieuwbare energiebronnen, dat zal ik uitleggen!

Fossiele brandstoffen

Fossiele brandstoffen kunnen op gaan, want je kan ze maar 1 keer gebruiken. Ik heb het nu over stoffen zoals: aardgas, aardolie & steenkool. Als je deze stoffen verbrand krijg je energie, maar ook een ander stofje genaamd  CO₂, dit stofje helpt mee aan de klimaatverandering.

Wat is CO₂?

CO₂ is een broeikasgas. Broeikasgassen zitten in de atmosfeer rond onze aarde en wat dat gas nou doet is warmte straling absorberen en weer terug kaatsen richting de aarde waardoor het vervolgens warmer wordt.

Hernieuwbare energiebronnen/ duurzame energie

In tegenstelling tot fossiele brandstoffen kan je hernieuwbare energie wel vaker gebruiken, deze energie bron zal nooit opgaan, denk bijvoorbeeld aan: zonne-energie of windenergie. Ook hier komt het! Het moment waar we naar toe hebben gewerkt! Een ander woord voor hernieuwbare energie is duurzame energie. Duurzame energie is dus energie wat nooit opgaat. En als we nog even het citaat erbij pakken van de Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling: “ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”, dan zien we hier een verband als het goed is, want nu willen we lekker onze apparaten opladen, maar als we dat met fossiele brandstoffen doen kan dat over een paar jaar niet meer, want die zijn dan op. Maar doormiddel van duurzame energiebronnen kunnen wij & toekomstige generaties dat blijven doen want nogmaals duurzame energie bronnen gaan nier op. Ook komen er bij duurzame energiebronnen geen broeikasgassen (CO₂) vrij. Anders zou het ook niet duurzaam zijn want dan zitten toekomstige generaties de hele tijd met hele hoge temperaturen door de opwarming van de aarde.

‘Meer weten over energie? klik hier.

Geef een antwoord